De ontdekking van het innerlijk

De actualiteit van Augustinus

Redactie: 

Wat is het innerlijk? In onze tijd lijkt het innerlijk verloren te gaan. Je schrijft over jezelf op Facebook, Twitter of elders op internet, over wat je bezighoudt – en dat ben je. Of niet, want achter jouw naam kan een ander werkzaam zijn. Wie ben je dan? Wat is het zelf? Hedendaagse filosofische en wetenschappelijke discussies lijken geen antwoord te kunnen bieden, ook daar gaat het innerlijk verloren. Wat is het eigenlijk dat hier verloren gaat; hoe is het zelf, met een eigen innerlijk, tot stand gekomen?

De vroegchristelijke filosoof Augustinus (354-430) is een van de eerste denkers in onze geschiedenis die zich bezighoudt met noties als innerlijk, zelf en authenticiteit. Hij zegt: ‘Ga niet naar buiten, maar keer in tot jezelf, daar woont de waarheid’. Voor hem is het zoeken reeds een vinden, maar het vinden een aanzet tot werkelijk zoeken.

Met de ontdekking van het innerlijk verbindt Augustinus gedachten over verlangen, zoeken, geheugen, tijd, muziek, lezen en de waarheid. In De ontdekking van het innerlijk wordt over deze aspecten en hun samenhang nagedacht en geschreven om te laten zien hoe actueel Augustinus kan zijn.

Met bijdragen van Bert Blans, René Munnik, Martijn Schrama o.s.a., Donald Loose, Rudi te Velde, Mathias Smalbrugge, Frank van Roermund o.praem., Wim Sleddens o.s.a., Renée van Riessen.

De ontdekking van het innerlijk verschijnt als aflevering 100.4 in de reeks Annalen van het Thijmgenootschap.

*

Leden van het Thijmgenootschap krijgen alle uitgaven thuisgestuurd. Ook lid worden?

Inhoudsopgave

Titel Auteur Pagina
Inleiding Bert Blans 7
Over Augustinus’ leven en werk Bert Blans 15
De innerlijke mens en de techniek René Munnik 24
Zoeken naar God Martijn Schrama O.S.A. 44
‘Onze geest is te beperkt om zichzelf te vatten’ Donald Loose 59
Augustinus over de tijd Bert Blans 78
De Musica van Augustinus Frank van Roermund O. Praem. 93
Het innerlijk als plaats van de waarheid Rudi te Velde 106
Donkere schoonheid Matthias Smalbrugge 126
Lezen volgens Augustinus Wim Sleddens O.S.A. 142
Opengebroken innerlijk Renée van Riessen 156