Onverwachte impressies

Hedendaagse kunst en spiritualiteit

Redactie: 

Hedendaagse kunst verwondert door een nieuwe openheid voor het spirituele. Lange tijd hield moderne kunst zich afzijdig van het religieuze en het spirituele, maar vandaag de dag brengt de kunst deze juist tot leven in nieuwe vormen, beelden, klanken, installaties. De verschuiving van traditionele religies naar spiritualiteit en de toenemende invloed van niet-westerse kunstvormen spelen hierbij een rol. Hedendaagse kunstenaars maken niet zozeer sacrale kunst, maar kunst vormt voor velen van hen de beste expressie van het religieuze en spirituele.

Onverwachte impressies maakt duidelijk dat hedendaagse beeldende kunstenaars en componisten verrassend vorm geven aan religiositeit en spiritualiteit.

Onverwachte impressies bevat bijdragen van Gerard Wiegers en Jacky Limvers, Frans Maas, Paul van der Velde, Eric Venbrux en Irmelin Hanssen, Kitty Zijlmans, Daan van Speybroeck en Susanne van Els.

Onverwachte impressies verschijnt als aflevering 97.2 in de reeks Annalen van het Thijmgenootschap.

Inhoudsopgave

Titel Auteur Pagina
Inleiding Gerard Wiegers en Edith Brugmans 7
Muzische verleidingen en het religieuze Frans Maas 10
Oude Boeddha’s, nieuwe tijden Paul van der Velde 24
Chicana-representaties van de Maagd van Guadalupe Irmelin Hanssen en Eric Venbrux 46
Oost en West in de moderne westerse beeldende kunst: de video-installaties van Bill Viola Jacky Limvers en Gerard Wiegers 71
Fluorescerend licht en zwarte gaten Kitty Zijlmans 89
Deel hebben Daan van Speybroeck 99
Muziek en spiritualiteit Susanne van Els 110