De Annalen van het Thijmgenootschap: het klinkt eerbiedwaardig, en dat is het ook. Vanaf nu zijn de jaargangen 90 tot 99 (2002-2011) gratis digitaal beschikbaar.

De reeks gaat terug tot 1907, toen de eerste jaargang verscheen. In 2015 beleven we de 103e jaargang.

Met ingang van heden is een deel van onze schatkamer gratis digitaal toegankelijk. Alle bundels vanaf 2002 (jaargang 90) tot 2011 (99) zijn te vinden en te lezen via ons archief. De laatste drie jaargangen zijn nog niet toegankelijk, u kunt de inhoud bekijken en de bundels nabestellen via uitgeverij Valkhof Pers.

U kunt de digitale annalen ook doorzoeken op thema, titel, auteursnamen enzovoorts.

Het is boeiend om te zien welke onderwerpen de annalen hebben bepaald, hoezeer ze een tijdsbeeld oproepen of nog steeds actueel zijn. Grasduin bijvoorbeeld eens door de bundel Vreemde verwanten, over islam en christendom, en lees hoe schrijver Mohammes Benzakour zich in sierlijk proza afvraagt wat nou toch het verschil is tussen 'het moraalsap' waarmee gereformeerden doordrenkt zijn of dat van veel moslims afdruipt.

Of neus eens door deze bundel over oud en jong uit 2010, waarin onder meer een artikel staat van Rolf Hoekstra over de vraag wat het nut is van veroudering: het heeft geen biologisch nut, maar wat dan wel?

Of misschien bent u meer geïnteresseerd in een sociologie van roomse moppen, over de scheefgroei in de economie (geschreven door Arnold Heertje in 2006, dus vóór de financiële crisis), over voedselpolitiek, ontwikkelingen in zorg en onderwijs, de rechtspraak en politiek.

(Leden van het Thijmgenootschap krijgen alle nieuwe uitgaven thuisgestuurd. Ook lid worden?)