Overtuigd en toch onzeker. Onder die titel organiseert de wijsgerige afdeling van het Thijmgenootschap op zaterdag 14 oktober 2017 een expertseminar met jonge filosofen in Utrecht, over de bronnen van 'onze' westerse moraal. Waar halen we onze waarden en normen vandaan? En hoe verantwoorden we die voor onszelf en elkaar?
UPDATE: scroll naar onderaan voor het hele programma en een introductie van de sprekers.
Waarden staan nooit op zichzelf maar maken deel uit van een cultuur, traditie of levensbeschouwing, in het kader waarvan mensen hun identiteit beleven en uitdrukken. Die morele bronnen blijven meestal impliciet, omdat velen 'onze' westerse moraal als vanzelfsprekend aanvaarden.
Precies die ervaring van vanzelfsprekendheid verhult echter onze onzekerheid en verdeeldheid over het fundament dat aan onze moraal ten grondslag ligt.
Waarom zijn we zo overtuigd van de superioriteit van de westerse vrijheid, democratie en mensenrechten, en toch zo onzeker over de mogelijkheid die moraal te verdedigen? Hoewel we direct aanvoelen dat zogenaamde 'haatpredikers' een fundamentele grens overschrijden, zijn we verward en onzeker als het erop aankomt te zeggen wat die grens precies is.
Maar als we al worstelen om onze ideologie uit te leggen, hoe kunnen we die moraal dan nog rechtvaardigen?
Het Thijmgenootschap organiseert een expertseminar over deze en aanverwante vragen. Filosofen Rob Compaijen, Wouter Kalf, Julia Hermann, Hedwig Gaasterland, Sem de Maagt en Michiel Meijer belichten vanuit diverse filosofische invalshoeken het probleem van de rechtvaardiging van moraal, en gaan met elkaar en met het publiek in gesprek (lezingen en discussie in het Nederlands).
Datum: 14 oktober 2017
Locatie: Ariënsinstituut, Keistraat 9, 3512 HV Utrecht
Aanvang: 13:00 uur
Einde: 17:00 uur
Aanmelding en informatie per e-mail bij Michiel Meijer