Op 25 juni zal een masterclass plaatsvinden over 'De jacht naar rust – het tegoed van het christendom'. De masterclass is georganiseerd door de huidige stipendiumhouder van het Thijmgenootschap in samenwerking met de Christelijke Hogeschool Ede. De sprekers zijn auteurs van de bundel die komend najaar zal verschijnen.

De jacht naar rust
Het tegoed van het christendom

We leven in een tijd gekenmerkt door een complexe combinatie van vrijheid en prestatiedruk. Vrije tijd is onderdeel geworden van de prestatiecultuur, ironisch genoeg. Is rust een noodzakelijk kwaad, slechts een moment van opladen zodat er daarna weer gewerkt kan worden? Of zit er ook een contemplatieve eigenschap in rusten, waarbij rust betekenisvol in zichzelf is? Wat is de betekenis van het christendom voor het omgaan met (on)rust?

Deze masterclass gaat over het dieper verstaan van onze onrust vanuit christelijk perspectief en het verkennen van ideeën, beelden en praktijken vanuit de christelijke traditie om tot rust te komen en die rust in het actieve leven een plaats te geven. Hierbij wordt geput uit bronnen van filosofie, kunst en spiritualiteit.

Het Thijmgenootschap en de Christelijke Hogeschool Ede nodigen u van harte uit op vrijdag 25 juni 2021 van 14:30 uur tot 17:00 uur aan de Christelijke Hogeschool Ede voor de masterclass. Tijdens deze masterclass geven auteurs Robert van Putten en Klazina Staat een lezing. Daarna is er een deelsessie naar keuze in kleine groep. De deelsessies worden gegeven door auteurs die meeschrijven aan de bundel ‘De jacht naar rust’.

Voor deelname aan de masterclass is aanmelding verplicht. Aanmelden kan tot en met 18 juni 2021. Bij de aanmelding kunt u in een webformulier aangeven welke deelsessie uw voorkeur heeft.

U kunt hier aanmelden: https://www.che.nl/form/aanmeldformulier-masterclass-de-jacht-naar-rust

Programma vrijdag 25 juni

14.00u                         Inloop

14.30u                         Welkomstwoord door Herman Oevermans

14.40u                         Lezing 1: Filosofische reflectie op de jacht naar rust en het tegoed van het christendom door Robert van Putten

15.00u                         Lezing 2: Verbeelding van (on)rust in moderne kunst: echo’s uit de monastieke traditie door Klazina Staat

15.20u                         Verstilling met muziek

15.30u                         Pauze

15.45u                         Deelsessies rond centrale thema’s uit de bundel ‘De jacht naar rust’

       1. Tussen luiheid en geschenk: de balans tussen werk en rust(dag)

        Joost Hengstmengel & Bernhard Reitsma

       2. Rust vinden in het alledaagse leven: ambachtelijkheid als bron van rust

        Gertine Blom & Maarten Vogelaar

       3. De bezielde professional: op zoek naar deugden die rust brengen

        Elly van den Berg & Robert van Putten

       4. De kunst van gelatenheid: rust brengen in organisaties

        Gerard Visser & Herman Oevermans

       5. Onrustig is ons hart: Augustinus over rust bij God

        Wilco de Vries (online)

16.30u                         Borrel

Locatie: Christelijke hogeschool Ede (CHE), Oude Kerkweg 100, 6717 JS Ede

Met inachtneming van de huidige coronamaatregelen kunnen we deze masterclass op locatie laten plaatsvinden. Er is een maximum aan het aantal deelnemers, i.v.m. de coronamaatregelen. Het plenaire deel van de masterclass (de twee lezingen) is ook via een livestream te volgen, ook is er een online workshop voor online deelnemers.

Voor verdere info zie: https://www.che.nl/evenementen/masterclass-de-jacht-naar-rust