thijm_102-1

Jaargang: 102

Tientallen jaren werd het project van de Europese Unie gedragen door het streven een nieuwe oorlog te vermijden en koesterde men de wens om tussen het Noord-Amerikaanse en het Sovjet-Russische model vast te houden aan een eigen – ‘Europese’ – vorm van samenleven. Dit project werd gekenmerkt door democratische besluitvorming, maatschappijbrede solidariteit en een fundamenteel respect voor de christelijke traditie.

Van het elan waarmee na de Tweede Wereldoorlog aan de Europese Unie kon worden gewerkt, lijkt vandaag de dag echter weinig over. Anno 2013 leven er vrijwel geen mensen meer die de gruwelen van de wereldoorlog aan den lijve hebben ervaren. De Unie is ondemocratisch georganiseerd en blijkt niet in staat om nationaal georganiseerde solidariteit op hoger niveau veilig te stellen. De wereldwijde economische crisis lijkt bovendien een eigen Europees samenlevingsmodel te ondergraven.

Betekent dit dat de oude ‘Europese Gedachte’ geen toekomst meer heeft en dat de critici gelijk hebben die beweren dat we ‘terug’ moeten naar een wereld van zelfstandige, elkaar beconcurrerende natiestaten? Of is er toch nog ruimte voor een nieuw, bij onze tijd passend Europees elan? En zo ja, wat zijn daar dan de contouren van?

Europa – op zoek naar een nieuw elan bevat bijdragen van onder anderen Jos de Mul, Gabriël van den Brink, Donald Loose, Rowan Williams, Erik Borgman, Peter Rietbergen, Ronald Tinnevelt en Dick Pels.

De omslagillustratie is speciaal voor deze uitgave vervaardigd door politiek tekenaar Len Munnik

Europa op zoek naar een nieuw elan verschijnt als aflevering 102.1 in de reeks Annalen van het Thijmgenootschap.

Leden van het Thijmgenootschap krijgen alle uitgaven thuisgestuurd. Ook lid worden?