thijm_102-2

102

De integriteit van de wetenschap is een hot item. Nieuwsberichten over het controleren van data en andere misstanden baren onrust. Is de wetenschap wel te vertrouwen? De academische wereld steekt haar zoeklicht op bij de te volgen regels voor het verzamelen van gegevens, de noodzaak van het openbaar maken van experimenten en methoden en de criteria voor publicaties.

Maar het bedrijven van goede wetenschap gaat over meer dan alleen het correct toepassen van de regels. Wat is de kunst van goede wetenschap? Welke verantwoordelijkheden heb je als wetenschapper en wat betekent dit in de praktijk?

Wat zijn de essentiële kenmerken van wat iemand tot een goede en deugdzame wetenschapper maakt? Mag alles wat kan? Van gifgas tot griepvirus. Van datamassage tot fraude. Van middeleeuwse geschiedenis tot virologie. Van wetenschappelijke toppublicaties tot half afgemaakte kruiswoordpuzzels. Van theologische overpeinzingen tot  wetenschapshistorische verhandelingen over het begrip verantwoordelijkheid. Van morele moed en menselijk bloeien tot voorzichtigheid en het opzoeken van de gulden middenweg.

Vanuit verschillende invalshoeken en disciplines zullen deze kwesties in deze bundel de revue passeren. Wetenschap nu eens niet onder het vergrootglas als een abstract, naar binnen gekeerd en zogenaamd waardenvrij systeem, maar als een tastende activiteit van betrokken mensen die ertoe willen doen.

De goede wetenschapper bevat bijdragen van Erik Borgman, Jan Bransen, Luca Consoli, Ron Fouchier, Stan Gielen, Christoph Lüthy, Peter Raedts, Maroeska Rovers, Kees Schuyt en Ron Welters.

De goede wetenschapper verschijnt als aflevering 102.2 in de reeks Annalen van het Thijmgenootschap.

Leden van het Thijmgenootschap krijgen alle uitgaven thuisgestuurd. Ook lid worden?