thijm_96-2

96

Tomaten uit Spanje, appels uit Chili, sperziebonen uit Ethiopië, biefstuk uit Argentinië: voedsel komt uit alle windstreken op ons bord.

Maar globalisering heeft een prijs. Klimaatveranderingen, bevolkingsgroei, toenemende vraag naar biobrandstoffen en eiwitrijk voedsel, en verstedelijking hebben grote invloed op onze wereldwijde voedselproductie. Is de aarde nog wel in staat de wereldbevolking te blijven voeden? Of zijn de grenzen van voedselvoorziening bijna bereikt?

Welke stappen kan de internationale politiek zetten op weg naar een effectief voedselbeleid, dat zorgt voor eerlijke verdeling en verantwoorde productie van voedsel? En wat is de verantwoordelijkheid van de consumenten? Zij hebben bij hun voedselkeuze invloed op de organisatie van de voedselvoorziening. Is fair trade beter dan free trade? Zijn bioproducten beter dan cash crops? Is slow food beter dan fast food?

Voedsel is veel meer dan een bron van energie voor het lichaam. Een gezamenlijke maaltijd heeft culturele, religieuze en sociale betekenissen. Allerlei rituelen rond voedsel – van offers tot haute cuisine – drukken het besef uit dat voedsel aan de basis van ons bestaan staat. In Voedsel en globalisering worden de technische, politieke, economische, ethische en religieuze aspecten van voedsel in een globaliserende wereld belicht.

Voedsel en globalisering is aflevering 96.2 in de Annalen van het Thijmgenootschap