thijm_96-3

96

Wetenschap en technologie behoren tot de sterkste krachten in onze samenleving. Niet alleen vermeerderen ze onze kennis op velerlei gebied en maken ze middels technische snufjes ons leven aangenamer (of juist tragischer). Nee, wetenschap en technologie doordringen alle aspecten van ons sociale weefsel, en beïnvloeden zodoende ons zelfbeeld, de manier waarop wij onself als mens beschouwen, zowel op individueel als op gemeenschappelijk niveau.

Technologie in het bijzonder lijkt aan de ene kant soms op een autonome kracht, die ons leven ingrijpend beïnvloed zonder dat we er veel aan kunnen doen – denk aan het internet. Aan de andere kant wordt diezelfde technologie vaak beschouwd als een instrument, dat we kunnen benutten om ons naar een betere toekomst te brengen.

Hoe het ook moge zijn, één vraag staat centraal: wat is de verhouding tussen technologie en de conditio humana? Zijn we nog steeds homo sapiens of zijn we homo technologicus geworden?

In deze bundel komen een aantal vooraanstaande denkers aan het woord, die vanuit verschillende perspectieven de invloed van technologie op het mensbeeld belichten. Welke conceptuele kaders spelen hierbij een rol? Welke rol spelen de medische wetenschappen? Welke inzichten geeft onderzoek in de kunstmatige intelligentie? Kan technologie als een vorm van genade gezien worden?

Deze en andere vragen worden uitgebreid behandeld om een actuele schets te geven van waar we staan en waar we naar toe zouden kunnen gaan. Zouden: want technologie blijft in hoge mate onvoorspelbaar.
 
Technologie en mensbeeld verschijnt als aflevering 96.3 in de reeks Annalen van het Thijmgenootschap.