Jaarsymposium 9 november
Wat is heilig in tijden van klimaatverandering?
Het klimaat verandert in rap tempo. Dagelijks worden we geconfronteerd met de gevolgen van klimaatverandering door nieuwsberichten over rampen. Daarnaast verandert ook onze eigen leefomgeving als gevolg van klimaatverandering. De confrontaties met de gevolgen van klimaatverandering roepen existentiële vragen op over de rol van de mensheid: waarmee voelen we ons nog verbonden en – daaruit voortvloeiend – voor wie of wat voelen we ons verantwoordelijk in de klimaatcrisis? Wat en wie zijn ons daarin heilig?
Dit jaarsymposium richt zich op het snijvlak van klimaatverandering en religie met onderwerpen als omgang met klimaatangst en onzekerheid, vormen van heiligheid die zich daarin aandienen, het verschijnsel van ‘klimaatverzuiling’, en de noodzaak van het nemen van verantwoordelijkheid voor toekomende generaties en de niet-menselijke soort. Met wie en wat moeten we überhaupt allemaal rekening houden en hoe worden we daar sensitief voor?
Arie Trouwborst zal ingaan op diverse perspectieven die betrekking hebben op de relaties tussen mens en dier zoals die in het Nederlandse debat rond klimaatverandering en biodiversiteit naar voren komen. Wat zeggen nieuwe wetenschappelijke inzichten, en nieuw beleid, ten aanzien van onze niet-menselijke medeschepselen over wat we ‘heilig’ vinden, of zouden moeten vinden? Trouwborst verkent in zijn analyse van mens-natuur relaties hoe antropocentrisme, intrinsieke waarde, en solidariteit zich tot elkaar, en tot het christelijk gedachtegoed, verhouden.
Deborah de Koning (Thijmgenootschap Stipendiaat) zal ingaan op klimaatrituelen, specifiek de relevantie van (zintuigelijke) verbinding van de mens met de aarde en meervoudige interpretaties van de aarde. In haar analyse van klimaatwandelingen staat onder meer centraal hoe klimaatzingeving in de Nederlandse samenleving zich verhoudt tot bestaande praktijken, materiële cultuur en verhalen en op welke wijze deze een zingevende functie vervullen in klimaatwandelingen. In haar analyse van klimaatwandelingen geeft De Koning aan welke vormen van heiligheid zich in dat proces aandienen. Waarom wordt de aardbol ‘heilig’ en hoe functioneren ‘groene omgevingen’ onder andere als ervaringsruimtes voor wat klimaatgeëngageerden heilig is?
De dagindeling is als volgt:
12:00: Ontvangst + lunch
12:30: Introductie met boekpresentatie door Deborah de Koning
13:15: Lezing door Arie Trouwborst
13:45: Koffiepauze
14:00: Parallelle sessies, u kunt kiezen uit:
Een Laudato Si wandeling buiten verzorgt door Marjolein Tiemens-Hulscher. De Laudato Si’-wandeling is een meditatieve wandeling aan de hand van het Zonnelied van Franciscus van Assisi. De meditatieve wandeling is een oefening in bewustwording van verbondenheid en afhankelijkheid aan de hand van meditatieve teksten, gedichten en oefeningen.
Een workshop Deep Listening & Sound Ecology volgen binnen, waarbij u door middel van luisteren contact maakt met uzelf en de omgeving. Daarbij zal Arthur Kok u vertellen (en laten horen) hoe componisten bezig zijn met gebied tussen (natuur)klank en muziek.
Een workshop bosbaden onder leiding van Pepijn van der Meer. Bosbaden, ook wel “Shinrin-yoku” genoemd, is een vorm van natuurtherapie waarbij men zich op een rustige en bewuste manier onderdompelt in de natuur.
14:45-15:15 Lezing door nieuwe hoogleraar van het Laudato Si instituut van de Radboud Universiteit.
15:15-15:45: Panelgesprek met sprekers en organisatoren van de wandelingen onder leiding van Caroline Vander Stichele.