“Tot stof zult gij wederkeren”. ICT en onsterfelijkheid.

Laden Evenementen

De Afdeling Katholieke Theologie van het Thijmgenootschap organiseert de studiemiddag:

“Tot stof zult gij wederkeren”. ICT en onsterfelijkheid.

 Vrijdag 19 januari 2024

Bisdomzaal, Bisschopshuis, Parade 11, 5211 KL Den Bosch

(ongeveer 15 minuten lopen vanaf het NS-station Den Bosch)

Programma:

13.45 – 14.00  inloop

14.00 – 14.45  Hans Van Eyghen: Een geest zonder lichaam? Immateriële ideeën en geesten

14.45 – 15.00 pauze

15.00 – 15.45 Rudi te Velde: Transhumanistisch verlangen naar onsterfelijkheid en de christelijke visie op de dood

15.45 – 16.00 pauze

16.00 – 17.00 plenaire discussie

ICT lijkt de oude droom van onsterfelijkheid te kunnen verwerkelijken, bijvoorbeeld door het uploaden van je mind naar de cloud. Maar welke opvattingen over persoonlijke identiteit schuilen hierachter? Is zo’n vorm van onsterfelijkheid echt aanlokkelijk? En hoe verhouden hedendaagse voorstellingen van onsterfelijkheid zich tot de christelijke idee van de dood, het eschaton en het eeuwig leven met God?

Dit is de vierde en laatste studiemiddag in de serie ‘Theologie en ICT’. In 2024 zullen de bijdragen van heel de serie verschijnen in een bundel in de Annalen-reeks van het Thijmgenootschap

Dr. Hans Van Eyghen is filosoof en universitair docent aan de School of Catholic Theology van Tilburg University. Hij behaalde zijn master aan de KU-Leuven en promoveerde aan de Vrije Universiteit Amsterdam. Zijn onderzoek handelt vooral over kenleer in dialoog met de cognitieve neurowetenschappen. In 2023 verscheen zijn boek The Epistemology of Spirit Beliefs, waarin hij neurowetenschappelijke verklaringen van geloof in geesten bespreekt.

Prof. dr. Rudi te Velde is bijzonder hoogleraar ‘de wijsbegeerte van Thomas van Aquino’ namens de Stichting Thomas More aan de School of Catholic Theology van Tilburg University. Hij legt de laatste hand aan een nieuw boek getiteld Thomas Aquinas on the Good, Moral Life and Happiness.

Graag aanmelden (kosteloos) vóór 17 januari per e-mail bij Harm Goris.

Ga naar de bovenkant