Publicaties

In het spoor van Plato’s Symposium

‘Daarom prijs ik altijd de macht en de kracht van de liefde zoveel als ik kan’ – Socrates, in Plato’s Symposium.

Wat is toch die liefde – eros in het Grieks – die de grote […]

Cultura animi

Kunnen wij onszelf geestelijk verheffen zoals de Baron von Münchhausen zichzelf lijfelijk uit het moeras verhief? Kunnen wij onze geest zó vormen, dat wij de ‘geestelijke adeldom’ verwerven?

Ja, dat kunnen wij, als we ons […]

Oud en Jong

Wanneer bent u geboren? Hoe zag Nederland of uw land van herkomst er toen uit? Wat zijn uw eerste herinneringen? Hoe was uw puberteit? Welk boek en welke muziek hebben de meeste indruk op […]

Niets cadeau (Thijmessay 2009)

Hoewel Socrates het als de belangrijkste opdracht in het leven van een mens beschouwde de psuchè te leren kennen, is de ziel tegenwoordig uit het wetenschappelijke en het filosofische discours verdwenen. Daar staat tegenover […]

Levensbeschouwelijke vorming

Levensbeschouwelijke vorming is een gerespecteerd en gewaardeerd vak in het onderwijs, waaraan zowel de theologie als de filosofie aan universiteit en hbo hun bijdrage leveren. Tegelijk opereert het vak levensbeschouwing in een moeilijk veld […]

Onverwachte impressies

Hedendaagse kunst verwondert door een nieuwe openheid voor het spirituele. Lange tijd hield moderne kunst zich afzijdig van het religieuze en het spirituele, maar vandaag de dag brengt de kunst deze juist tot leven […]

De ziel in de literatuur

Literatuur raakt de ziel, ze kan de ziel vormen en verheffen of bederven. Dat wist Plato al en daarom ontwikkelde hij een filosofische kritiek van de literatuur, terwijl Aristoteles de essentie van de tragedie […]

Cultuurwegen, cultuurwerelden (Thijmessay 2008)

Vóór de komst van foto en film, radio, televisie en internet, was kennismaking met andere culturen – het begin van ‘het globaliseringsproces’ – gebaseerd op informatie die reizigers verschaften, objecten die zij meebrachten, contacten […]

Technologie en mensbeeld

Wetenschap en technologie behoren tot de sterkste krachten in onze samenleving. Niet alleen vermeerderen ze onze kennis op velerlei gebied en maken ze middels technische snufjes ons leven aangenamer (of juist tragischer). Nee, wetenschap […]

Voedsel en globalisering

Tomaten uit Spanje, appels uit Chili, sperziebonen uit Ethiopië, biefstuk uit Argentinië: voedsel komt uit alle windstreken op ons bord.

Maar globalisering heeft een prijs. Klimaatveranderingen, bevolkingsgroei, toenemende vraag naar biobrandstoffen en eiwitrijk voedsel, en […]

Ga naar de bovenkant